Allergenen informatie
Bepaalde voedingsbestanddelen kunnen een allergische reactie uitlokken bij personen die hieraan gevoelig zijn. Deze voedingsbestanddelen worden allergenen genoemd.
Op verzoek van onze gasten wordt de allergeneninformatie onmiddellijk meegedeeld door ons bedienend personeel of door onze chefs. Het is aan te raden eventuele aandachtspunten reeds aan te geven bij de reservatie.
In het kader van het autocontrolesysteem is een interne procedure uitgewerkt en geïmplementeerd zodat er kan worden verzekerd dat de allergeneninformatie op een correcte manier meegedeeld wordt en voldoet aan de medegedeelde bepalingen. De bedoelde procedure is schriftelijk aangebracht op een fysieke of elektronische drager in de vestigingseenheid waar het levensmiddel te koop wordt aangeboden en is gemakkelijk toegankelijk voor het betrokken personeel en de controlerende autoriteit.
Ons personeel is opgeleid over de risico’s verbonden aan voedselallergieën en intoleranties, en over de bovenvermelde procedure. Er worden geen bijkomende kosten aangerekend aan de consument die de informatie opvraagt.
De 14 wettelijke allergenen (FAVV – Verordening EU 1169/2011) zijn de volgende.
1.Glutenbevattende granen
(tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasan, en producten hiervan)
2.Schaaldieren (zoals garnalen, krab, kreeft, enz.)
3.Eieren en producten op basis van eieren
4.Vis en producten op basis van vis
5.Aardnoten (pinda’s) en producten daarvan
6.Soja en producten daarvan
7.Melk en producten daarvan (incl. lactose)
8.Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten
9.Selderij
10.Mosterd
11.Sesamzaad
12.Zwaveldioxide en sulfieten (>10 mg/kg of 10 mg/l, uitgedrukt als SO₂)
13.Lupine
14.Weekdieren (zoals mosselen, oesters, inktvis, slakken, enz.)
Bijkomend aan bovenvermelde vereisten is een duidelijk zichtbare vermelding aangebracht op de plaats waar niet-voorverpakte levensmiddelen te koop worden aangeboden, zodat ze makkelijk zichtbaar en duidelijk leesbaar zijn:
- Een vermelding waarbij de consument verzocht wordt zich te wenden tot het personeel van de vestiging.
- Een vermelding waarbij de consument wordt gewaarschuwd dat de samenstelling van de producten kan veranderen.
De interne procedure
In onze interne procedure worden volgende aspecten gergeld:
- allergeneninformatie van de grondstoffen
- informatie over de allergenen die worden gebruikt
- joe allergeneninformatie actueel houden
- verantwoordelijke voor het beheer van allergeneninformatie (wie vervangt bij afwezigheid)
- procedures bij afwijken van de gebruikelijke receptuur
- wijze van informatieoverdracht van de verantwoordelijke naar de eindconsument